Wil je samen met uw team, vereniging of organisatie een professionele bierdegustatie beleven ? Op zoek naar de start of afsluit van een leuke teambuilding ? Lees dan gerust even verder…
– DEGUSTATIES
De degustaties starten telkens met een korte inleiding over het brouwproces, hoe ons persoonlijk smaakprofiel er uit ziet om dan over te gaan tot de manier van het beoordelen van bier aan de hand van een eigen degustatieformulier. Volgens het gekozen thema volgt dan een uitgebreide degustatie van de bieren; aan het einde bezorgen we nog een recept met één van de gedegusteerde bieren. Tijdens elke proefsessie (duurtijd: ong. 1.5u) degusteren we 5 bieren (ong. 15cl) in speciale proefglaasjes.
Bierdegustaties 2024-2025
– ABDIJBIEREN: VAN KELK TOT GLAS
Naast de (beschermde) trappistenbieren hebben we nog een uitgebreid gamma aan abdijbieren die ook hun oorsprong kennen uit het kloosterleven. Orden zoals de benedictijnen en norbertijnen hadden vroeger hun eigen brouwerij, maar doen tegenwoordig voor hun abdijbieren beroep op commerciële brouwers. Er zijn abdijbieren opgedragen aan bestaande gemeenschappen, maar ook aan ter ziele gegane abdijen. We proeven zowel bekende als minder bekende (kwalitatieve) abdijbieren.
– STREEKBIEREN UIT HET GANSE LAND
Meestal kunnen we bieren indelen volgens een bepaalde categorie (sterk blond, amber, lambiek,…), maar er zijn verscheidene bieren die je niet kan onderbrengen onder 1 bepaalde categorie. Deze specialiteiten komen voort uit plaatselijke werkgewoonten, individuele voorkeuren en/of grillen van de brouwer; we mogen er fier op zijn dat dit in België meer voorkomt dan in andere bierlanden. We proeven zowel verrassende Vlaamse als Waalse streekbieren.
– BRUT-BIEREN: ‘PARELTJES’ UIT HET BROUWERIJLANDSCHAP
Brut-bieren vormen de brug tussen bier en wijn omdat ze gemaakt worden zoals champagne. Nadat het basisbier klaar is, wordt nog een dosis champagnegist toegevoegd aan de fles waarna de hergisting zijn werk doet met heldere, bruisende feestbieren als resultaat ! Deus en Malheur Brut zijn de bekendste, maar er zijn nog pareltjes te proeven.
– BELGIAN FAMILY BREWERS: OP EN TOP TRADITIE!
Er zijn brouwerijen die even authentiek en traditierijk zijn als de trappistenbrouwerijen en sedert lange tijd van generatie op generatie hun passie en kennis doorgeven binnen de eigen familie. Een aantal families hebben zich verenigd als ‘Belgian Family Brewers’ om een kwaliteitslabel te creëren dat de consument zekerheid geeft over de herkomst en de ambachtelijke productie van deze authentieke Belgische bieren. Op dit moment telt de vereniging 21 leden met een aantal bekende brouwerijen (Moortgat, De Koninck, …), maar ook minder bekende (Dupont, Strubbe, …). Materiaal genoeg voor een verrassende degustatie!
– FOOD PAIRING: BIER & KAAS
Traditioneel wordt een kaasschotel vergezeld van een glaasje rode wijn. Nochtans biedt het rijke palet aan Belgische bieren met zijn uiteenlopende smaken veel meer mogelijkheden. Het brede palet aan aroma’s en smaken maakt van bier de geknipte begeleider voor kaas. Voor de degustatie selecteerden we dan ook enkele uitmuntende kazen met bijpassende bieren. Een degustatie waarbij de smaakpapillen behoorlijk op de proef worden gesteld !
Een aantal weerkerende thema’s zijn:
– STEVIGE BLONDJES
Van West naar Oost, van Noord naar Zuid… België is doorspekt met geweldige bieren. In deze sessie richten we ons tot de zwaardere blonde bieren. Uit elke Vlaamse provincie komt een bier aan bod. Proef en geniet!
– DE WERELD VAN DE TRAPPISTEN
Trappistenbieren bezetten een unieke plaats in het brouwerijlandschap. Zowel inzake herkomst als geschiedenis zijn er heel wat verhalen te vertellen. Het rijke palet aan geuren, kleuren en smaken vervolledigen deze degustatie.
– EEN RONDJE ANTWERPEN
Omstreeks de 15de-16de eeuw kende Antwerpen nog zo’n 200 brouwerijen. Vandaag is het veel minder, maar valt er nog heel wat te vertellen over Antwerpse bieren … en vooral te proeven!
– VERRASSENDE PARELTJES
Onbekend is onbemind… Deze degustatie voert ons langs onbekende bieren, maar die zeker niet moeten onderdoen voor de bekende varianten.
– LEKKERE BRUINTJES
Naar analogie met de blonde bieren proeven we hier een aantal donkere varianten. Vanuit elke Vlaamse provincie zal je genieten van een uitstekend lokaal bruin bier.
– KERSTBIEREN
Vele brouwerijen brengen rond de kerstperiode hun eigen Kerstbier op de markt. Ook hier treffen we pareltjes aan die soms onbekend blijven of te snel naar de achtergrond verdwijnen.